Care este înălțimea unei clădiri cu 5 etaje în metri

Mulți susțin că înălțimea unei clădiri cu 5 etaje este de 15 metri. Acest lucru este determinat prin calcularea numărului de etaje pe înălțimea podelei pe care o considerăm a fi de 3 metri. În realitate, acest lucru nu este în totalitate adevărat, iar înălțimea casei poate varia de la 14 la 20 m și mai mult. De ce este diferit și în ce constă, să aflăm.

panou clădire cu cinci etaje

Clădire cu cinci etaje a panoului

SNiP oferă o clasificare a clădirilor pe baza numărului de etaje. Potrivit acestora, clădirile cu cinci etaje sunt denumite clădiri cu mai multe apartamente (MKD) de la etajul mediu. În plus, există clădiri înalte, acestea sunt 6–Cu 9 etaje cu o înălțime de până la 30 de metri, clădiri cu mai multe etaje - 10-16 și clădiri înalte peste 17.

Puteți calcula corect înălțimea oricărei case cunoscând mai mulți parametri. Aceasta este înălțimea:

  • podea;
  • acoperișuri;
  • baza.

Parametrul principal, desigur, este înălțimea podelei. Potrivit acestuia, puteți determina înălțimea de cel puțin 2 etaje sau 14. Prin urmare, să ne dăm seama cu această valoare.

Înălțimea podelei în apartament

Înălțimea podelei este pur și simplu distanța de la nivelul podelei la podeaua de pe podeaua de deasupra. După cum sa menționat mai sus, este obișnuit să luați o valoare de 3 metri atunci când calculați înălțimea unei clădiri. În realitate, o astfel de valoare era doar în clădirile cu cinci etaje ale lui Stalin. Tavanele din „Hrușciov” aveau de obicei 2,45 - 2,64 m.

Înălțimea tavanului într-un panou cu 5 etaje

Înălțimea tavanului într-un panou cu 5 etaje

Anterior, standardul era calculat din volumul de aer din cameră, prin urmare, în anii conducerii lui Stalin, plafoanele erau cele mai înalte și se ridicau la 3,2 metri. Pentru aceasta, apartamentele de atunci sunt evaluate în prezent. Și în timpul domniei sale au început să treacă la construcția clădirilor cu 5 etaje în loc de cele cu 4 etaje.

Pe vremea lui Hrușciov, o serie de clădiri tipice cu 5 etaje a continuat, dar economia era deja pe primul loc. Inconvenientul a fost apreciat, iar numărul de metri pătrați comandat. Economisind pe distanțele interfeței, se pot construi mult mai multe locuințe. Locuințele standardizate au făcut posibilă construirea rapidă a unor cartiere întregi.

Odată cu venirea la putere a lui Brejnev, construcția caselor standard de panouri a continuat, dar mai confortabilă. Deși distanța până la plafoanele din casele de panouri a rămas la 250 cm. Cu toate acestea, au apărut din ce în ce mai multe proiecte cu o dimensiune de 270 cm. În clădirile din cărămidă cu 5 etaje, plafoanele erau mult mai mari și se ridicau la 2,8 cm.

Acum nu există un standard pentru distanța până la tavan, dar există norme SNiP, conform cărora o cameră este considerată rezidențială cu o înălțime a tavanului de 2,5 metri sau mai mult. Pe baza acestor valori, înălțimea medie a tavanului în apartament este de 2,8 m.

Adăugăm la această valoare grosimea suprapunerii interfeței de 16-22 cm. În total, obținem dimensiunea medie a podelei de aproximativ 3 metri.

Parter și acoperiș

Aproape toate clădirile înalte încep de la demisol. Acesta este un demisol în care sunt conectate comunicațiile casei: apă, gaz, canalizare. O parte a subsolului se ridică deasupra nivelului solului și face parte din înălțimea totală a clădirii cu 5 etaje. După cum puteți vedea din fotografia de mai jos, cota nu este mai mică de 1,5 metri, ceea ce este semnificativ. Dar, mai des, arată încă la aproximativ 100 cm.

Parterul unei clădiri cu cinci etaje

Parterul unei clădiri cu cinci etaje

Acest etaj face parte din fundație și toată casa este sprijinită pe ea. O clădire cu 5 etaje, cu o singură intrare, cântărește 8-9 mii tone, conform estimărilor aproximative. Dar de obicei erau construite case cu 2-4 intrări. Total, împreună cu etajele rezidențiale, se va dovedi: 5 * 3 + 1,5 = 16,5 m.

Acoperișul contribuie, de asemenea, la înălțime și, în funcție de proiect, poate fi multiplu sau plat. În cazul unui acoperiș cu două ape, creșterea ar putea fi de până la 5 metri. În acest caz, dimensiunea totală va fi deja de 21,5 metri.

Acoperiș cu mai multe pante pe 5 etaje

Acoperiș cu mai multe pante pe 5 etaje

Dacă acoperișul nu are pante, atunci numai dimensiunea parapetelor va fi adăugată acestor valori. Acesta este un anvelopă de clădire cu o înălțime de până la 100 cm. Total, obținem 17,5 m. Care este, de asemenea, mai mult decât calculul inițial de 15 m.

Parapet pe acoperișul etajului 5

Parapet de acoperiș

Totuși, dacă luăm case tip panou de 5 etaje cu un tavan de 2,5 metri (podea 2,7 m), o bază de 1 metru și un parapet de 0,5, atunci obținem: 1 + 2,7 * 5 + 0,5 = 15. Dar de cele mai multe ori depinde mult de proiectul standard conform căruia a fost construită casa.

Clădiri tipice ale URSS

Clădiri tipice cu panouri și cărămizi cu 5 etaje au început să fie construite în mod activ în perioada Hrușciov, începând cu 1957. Țara avea nevoie de locuințe ieftine și cât mai repede posibil. Prin urmare, astfel de proiecte au fost dezvoltate, unele erau destinate regiunilor din sud, altele pentru nord. Camerele din cărămidă aveau planuri și dimensiuni ceva mai bune.

Același proiect serial construit în diferite regiuni ar putea fi ușor diferit. Diferite condiții climatice, motivele pentru care s-a realizat construcția, au făcut propriile modificări la dimensiunea clădirilor cu cinci etaje. Este clar că fiecare proiect are o înălțime diferită a clădirii.

Lungimea unei clădiri cu 5 etaje cu 4 intrări pentru un proiect tipic cu 5 etaje 1-528-3k este de 72,4 metri. Depindea de aspectul apartamentelor și puțin de grosimea panourilor. Grosimea peretelui panourilor variază de la 300 mm la 400 mm.

lungimea unei clădiri cu cinci etaje, cu 4 intrări

Lungimea clădirii cu cinci etaje cu 4 intrări este de 72,4 metri

„Brejnevka” au fost construite până la sfârșitul anului 1980, iar proiectele de succes sunt luate ca bază chiar și acum. Nu erau deosebit de diferiți de Hrușciov, dar zona de intrare era mai mare, scările erau mai largi și a fost instalat un jgheab de gunoi.

Rezultat

Acum, știind ce constituie înălțimea unei clădiri cu cinci etaje, puteți calcula aproximativ dimensiunea oricărei clădiri. În calculele noastre, am obținut valori de la 15 metri la 21,5 metri. Și dacă aveți nevoie de date exacte, va trebui să căutați un proiect cu o indicație completă a dimensiunilor.

Postări similare

Adauga un comentariu

Incalzi

Acoperiş

Ușile